вторник, 27 апреля 2010 г.

Jõhvi

Jõhvi linn asub Tallinn-Narva raudtee, Tallinna, Narva ja Tartusse suunduvate maanteede lahkmel.13860 elanikku. Linn alates 1938. aastast. Ida-Viru maakonna keskus.

Tähtsamad tegevusharud on seotud põlevkivitööstusega, samuti on linn tähtis riiklik halduskeskus, siin asub enamik maakondlikke riigiasutusi.

Suuremad ettevõtted on RE Eesti Põlevkivi, Viru Elektrivõrgud, TÜ Jõhvi Piim, AS Viru Joogid. Perspektiivis soovitakse arendada soodsast asukohast tulenevalt suurte maanteede lahkmel jae- ja hulgikaubandust, ökoloogiliselt puhast tootmist. Linnas on kõrge tööhõive ning piirkonna kõrgeimad palgad.

Elanikkonnast on eestlastel (ca 32%) suurem osatähtsus kui naaberlinnades.

Linnas on eesti õppekeelega Jõhvi gümnaasium ning vene õppekeelega keskkool ja põhikool, kaks kutseõppeasutust, kunsti- ja muusikakool, noortemaja ja sportmängude kool, neli lasteaeda, kultuurikeskus ja teatrimaja, keskraamatukogu.

Meditsiiniteenuseid osutavad lastehaigla, polikliinik, hambaravipolikliinik ja kiirabiteenistus. Linn teeb suuri investeeringuid vanurite sotsiaalhoolekande väljaehitamiseks ja sotsiaalobjektide (sh koolid) kaasajastamiseks.

Linnas on kaks kirikut ja üks palvemaja.

Oma teenuseid pakuvad kolm võõrastemaja.

Maakonna avaliku elu ilmestavad võidupüha paraad ning aastalõpu- ja kevadball, kevadised linnapäevad seoses linnaõiguse saamise aastapäevaga, traditsiooniline ettevõtluslaat, tänavakorvpalliüritused, traditsiooniline Jõhvi sügisjooks, teatrite külalisetendused.

Комментариев нет:

Отправить комментарий