пятница, 30 апреля 2010 г.

Rakvere Looduskeskkond

Rakvere linn paikneb Eesti tingimustes kontinentaalse ja merelise kliima mõjupiirkonnas. Aasta keskmine sademete hulk on linnas 750 mm ja lumikatte keskmine paksus 30 - 40 cm. Aasta keskmine õhutemperatuur on 4,5o C, püsivad külmad algavad detsembris ja kestavad 80 - 90 päeva.

Linna lääneosas on põhja-lõuna sihiline oos Vallimägi, mille kõrgeim punkt on 109 m üle merepinna. Vallimäe põhjaotsal paikneb Rakvere linnus, lõunaosas on parkmets Rakvere tammik (vt. Rakvere tammiku maastikukaitseala).

Metsad on ülekaalus ka linna lõunaosas: Tartu maanteest läänes Palermo mets, idas Lilleoru ja Seminari mets. Kokku on Rakveres metsa 152,2 ha ehk 14,3 % kogu linna maa-alast.

Linnas on kolm parki: Vallimäest põhjas endise Rakvere mõisa park Rahvaaed (ehk Rahvapark), südalinna lähedal Vabaduse park ja Kolmainu kiriku juures Kiriku park.

Veekogudest on Rakvere maastiku peamiseks ilmestajaks tiigid. Neist suurimad - Rahvaaia tiigid on rajatud survelisele põhjaveele. Kuuele tiigile ammutatakse vett Soolikaojast, mis saab alguse Lilleoru metsast ning läbib linna lõuna-põhja suunal. Linna keskel on oja suunatud ca 1,5 km ulatuses maa-alusesse kollektorisse, kuid 2005. aasta novembri seisuga on plaanis oja taas avada.

Soolikaoja ning linna loodeosa läbiv Maidla oja on Rakvere ainsad looduslikud veekogud.

Комментариев нет:

Отправить комментарий