четверг, 29 апреля 2010 г.

Tamsalu Traditsioonid

Картинка 17 из 490783
RAHVUSVAHELINE LASTE FOLKLOORIFESTIVAL "PORKUNI PILLAR "

Festival toimub paarisaastatel juunikuu alguses. Porkuni Pillari viimaste aasta teemadeks on olnud hobune, lammas , koer. 2008. aastal oli teemaks piimaandjad (lehm, kits)

Porkuni Pillar - see on lapsed 5 aastast -15 aastani üle kogu Eestimaa , kes tegelevad oma juhendajate käe all ,õppides rahvalaulu ,rahvatantsu, pillimängu ,jutte ja kõike ,mis seotud kultuuripärandiga.

Porkuni Pillar - see on nautida suve algust kaunis looduses Porkunis, magades telkides, teha lõket , lüüa tantsu, õppida teistelt lastelt ja õpetada teistele oma maakonna, küla folklooripärandit. See oleks suurepärane võimalus alustada suvepuhkust just nii nagu pakub Porkuni Pillar .

Porkuni Pillar - see on kontserdid väliskülalistelt ja meilt endilt. Meie laste kollektiivid õpivad selgeks toredad kavad , kus läbivaks teemaks on sellel aastal lehm ja kits. Iga rühm kasutab midagi oma kavas, mis seotud piimaandjaga - olgu see võistlusmäng , regilaul, muinasjutt piimaandjast ,mõistatused ,laulumängud. Esimene õhtu lõpeb tantsutraaviga ja mängib Tamsalu valla külakapelli põhirühm " LUSTPILL " Kõige põnevamaks osutuvad võistlusmängud . Auhindad , Kindlasti on ka külalisesinejad piiri tgant.

Porkuni Pillar - see on kohtumised Kivivana, Metsaema , Veteemaga. Saada teadmisi loodusest ja loodushoiust, Porkuni järve kaladest, veest ja veega seotud probleemidest. Kuulata legende Porkunist. matkata Porkuni looduses, sõita kaks päeva hobusega ja paadiga järvel. See on üritus , kus lapsed märkamatult talletavad kogu eluks meie kultuuripärandit. See on üritus, mis peab jääma !
TAMSALU LAULU- JA TANTSUPÄEV
Картинка 6 из 893740

Idee on pärit 1968. aasta kevadest, kui Rakke Lubjatehase Tamsalu tsehhi uhiuuelt vabaõhulavalt kostis puhkpillimängu- mängis Madis Rubeni puhkpilliorkester. Laulupäevade sünni juures olid mudilas- ja lastekoor, rütmipillide ja puhkpilliorkester ning rahvatantsurühmad oma juhtidega.1970. aastast liitusid peolistega lasteaedade laulu- ja tantsulapsed.Poistekoor asus esinejate rivvi 1971.aastast, naiskoor 1978. aastast. Enamasti on igal peol kaasa löönud laste kui täiskasvanute kapellid.Vahelüliks solistidele, kooridele, tantsijatele on sõnaseadjad ja ansamblid. !985.aastal kolis üritus Kandlemäele; Viru Mängude tarbeks ehitatud Tamsalu TERKO laululavale (arhitekt Otto Metsis) ja ehki peo põhiraskust kannab oma laulukooride ja tantsurühmadega kool, ei ole see enam üksnes kooli laulupäev, vaid on kujunenud kogu Tamsalu valla peoks , kuhu on kaasatud ka valla ja harrastusringide sõbrad nii meilt kui piiri tagant.

TAMSALU PIIRKONNA LASTE JA NOORTE "TAMMETÕRU LAULUVÕISTLUS"

Igal kevadel toimuvad valla lasteaedades ja koolides lauluvõistluse eelvoorud, kust tublimad kultuurimajja suurele võistulaulmisele saadetakse.

10 aastat on laulumaiaid saatnud saateansambel Tarmo Kesküll ja Riivo Torstenberg, kellele on tuge pakkunud Renel Sikk, Janek Muruvee ja Heiki Kübar ning kõik kõik kohalikud muusikaõpetajad. Noored mehed on ka ise lapsena lauluvõistlustel kaasa löönud. Auhindu, meeneid, lilli jagub nii laululastele, ansamblile, muusikaõpetajatele, žüriile.

ESIVÕISTLUSED TÜNNISÕIDUS. PORKUNI PÄEV -

Tamsalu valla suvine vapiüritus. Traditsiooniliselt toimub juulikuu teisel laupäeval ja koosneb kahest osast.

Esimese osa moodustab tünnisõit ühestes ja kahestes tünnides. Tünnisõidu teeb põnevaks tuntud sportlaste ja poliitikute osavõtt.

Teise osab moodustab meelelahutuslik pool, milline koosneb võistlustest, õpitubadest, kontsertidest, etendustest, näitustest, toitlustamisest, jalakeerutusest külas on keskkonnatelk, massöörid. Atraktsioone ja igasugust tegevust jätkub kogu päeva vältel tervele perele.

TAMSALU PÄEVAD

Tamsalu kultuuripäeva toimumise aeg on maikuu viimane laupäev, spordipäev on pühapäev.

Olenevalt aastale on lisandunud kultuuripäevale kas teaduse või looduse kallak. Päevade koostisosadeks on ülevallaline äratus, rongkäik, laulu- ja tantsupäev, kontserdid, vallavalitsuse pooltund, "Tamsalu Tänuraha" , noorsportlase ja "Kaunis Kodu" tiitli võitnute autasustamine, õpitoad, näitused, atraktsioonid, võistlused jne.

MAAKONNA NOORTE MOEETENDUS "VIRU-SMX"

Päev on täis moodi ja glamuuri. Üritusel osaleb umbes 10-20 maakonna kooli, kollektsioonide arv on 30 ringis. Juuksuritööd ja liikumised on samuti õpilaste endi tehtud.

Moekollektsioonide loomisel on kasutatud kõikvõimalikke materjale; kanasulgedest, paberi, kile ja autoosadeni välja. Kollektsioone hindavad professionaalsed moekunstnikud. Päev lõpeb autasustamise ja peoga ning on oodatud nii maakonna koolides kui Tamsalu noorte hulgas.

TAMSALU BÄNDIDE KONTSERT-KOKKUTULEK

Osaleb enamus Tamsalus tegutsenud bändidest (10-20 vahel). Kontserdi esimese osas esinevad kõik bändid, teise osa sisustab aga igakord erineb bänd.

Tantsuks mängivad ansamblid kordamööda. Nostalgiline kokkusaamine ansamblite ja fännide vahel. Lühendasime 5 aastase toimumisintervalli osalejate nõudmisel kolmele aastale.

EESTI VABARIIGI AASTAPÄEVA TÄHISTAMISED

Toimuvad veebruarikuus. Suurejoonelised kontsert- aktused kultuurimaja harrastusringidelt ja professionaalsetelt kunstnikelt. Valla tublimate tunnustamine.

JÕULUD ja AASTAVAHETUSКартинка 7 из 490783

  • Valla jõulukuuse küünalde süütamine ja kontsert-jumalateenistus Tamsalu kirikus 1. advendil
  • Traditsiooniliselt toimuvad jõulupeod kodustele lastele koos väikese eeskavaga, ühismängude, jõuluvana ja kommikottidega.
  • Taidlejatelt jõulukontserdid, kus osalevad kõik kultuurimaja ringid.
  • Taidlejatele jõulupeod koos väikese näksimisega, jõuluvanaga ja kingitusega ringide juhendajatele.
  • Aastavahetuseks kogunevad igas vanuses tamsalulased öösel kell 00.30 kultuurimajja aastavahetuse trallile, et tuttavatele ja sõpradele parimat uut aastat soovida ja üheskoos aasta esimesed tunnid tantsupõrandal ja diskosaalis mõnusasti koos mööda saata.

EMADEPÄEVA KONTSERT

Igal aastal, täpselt emadepäeval. Kontsert emadele, vanaemadele. Tublimad emad leiavad vallavalitsuse poolt äramärkimist lillekimbu, tänukirja ja väikese meenega.

LAULUKLASSI KONTSERDID

Kultuurimaja lauluklass astub aasta jooksul üles vähemalt 4 iseseisva kontserdiga ja mõne luulekavaga. On ühele heliloojale pühendatud kontserte, aga ka kontsert- eksameid, kus kuuleb erinevat stiili muusikat, erinevatelt heliloojatelt. Kontsertidel laulavad nii solistid kui ansamblid. Solistide vanus jääb 7-22 aasta vahele. Laulavad ka lauluklassi õpetaja ja kontsertmeister. Väga populaarsed kontserdid Tamsalus.

PIIRKONNA JAANITULI PORKUNIS

Traditsiooniliselt toimub igal aastal 22. juunil Porkunis Kaieallikal. Jaanituli nagu üks rahvuslik pidu kunagi. Rahvatants, rahvapill, rahvalikud mängud ja laulud on sel õhtul kohustuslikud. Rahvuslikest võistlusest alati kavas sangpommi rebimine, kotisjooks, köievedu. Neile lisanduvad igal aastal veel hulk teisi jõukatsumisi. Saab süüa ja tantsida. Õhtu teeb põnevaks õnneloos.

ANNUSE PEREDE VÕRKPALLITURNIIR

Toimub igal aastal 23. juunil koolimaja ja kultuurimaja vahelises pargis (vihma korral kooli võimlas). Korraldab Tamsalu Annuste võrkpallidünastia. Turniiril osalejaid üle riigi.

LOS TOROSE 10-VÕISTLUS

Ühepäevane 10- võistlus amatööridele. Eestvedajaks Los Torose Spordiklubi. Võistlejaid 20 ringis. Osalevad Tamsalust pärit noored mehed, kaasatakse ka sõpru.

JOOKS ÜMBER PORKUNI JÄRVEDE

Koosneb tillude jooksust, laste jooksust ümber ühe järve ja põhidistantsist, mille pikkuseks on 6,2 km.

TAMSALU-NEERUTI- TAMSALU MARATON

Taaselustatud traditsioon. Toimub märtsikuus. Põnev ja raske rada. Maratonil on kaks distantsi. Kiirelt arenev ettevõtmine.

Комментариев нет:

Отправить комментарий