пятница, 30 апреля 2010 г.

Kultuur, sport, vaba aeg

Rakvere peamised kultuuriasutused on Rakvere Teater, Rakvere Rahvamaja ja Lääne-Virumaa Keskraamatukogu, samuti asuvad Rakveres SA Virumaa Muuseumid keskus ja kolm filiaali – Linnus-Muuseum, Rakvere Näitustemaja ja Rakvere Linnakodaniku Majamuuseum. Tegutseb kino (Teatrikino, seansid teatri väikeses saalis) ja kunstigalerii (Kaitseliidu Viru maleva hoones). Olulisemateks kultuuriüritusteks on Rakveres kujunenud Rakvere linna päevad, rahvusvaheline teatrifestival Baltoscandal (üle aasta), Jaan Paku nimelised muusikapäevad, Virumaa kunstnike regulaarsed näitused. 2005. aasta septembris toimunud Arvo Pärdi festival oli rahvusvahelises mastaabis kaalukaim. Rahvusvaheliseks on kujunenud Eesti vanim regulaarselt toimunud rockfestival Green Christmas. Rakveres tegutseb kümmekond kultuuriseltsi, neist nimekam Tarvanpää Selts, kelle tegevus eesti rahvakultuuri säilitamisel on leidnud tunnustust Eestis ja kaugemalgi.

Kirikutest on suuremad Rakvere Kolmainu kirik (EELK) ning Jumalaema Sündimise Õigeusu Kirik (allub Moskva patriarhaadile), lisaks neile on oma palvelad metodisti ja Seitsmenda Päeva Adventistide kogudustel ning Jehoova tunnistajatel. Kontserte korraldatakse reeglina Kolmainu kirikus, kontserdipaigaks kavandatakse ümber ehitada seni spordisaalina kasutatud Pauluse kirik.

Spordielu peamiseks korraldajaks on alates 2004. aastast Rakvere Spordikeskus. Samal aastal valminud spordikompleksi kuuluvad Eesti suuruselt teine spordihall, kergejõustikumaneež ning renoveeritud linnastaadion. Rakveres toimub nii üle-eestilisi kui ka rahvusvahelisi võistlusi. Linnas tegutseb mitmeid spordiseltse.

Vaba aja veetmisel on Rakveres lisaks kultuurile ja spordile oluline koht seltskondlikul ja klubilisel tegevusel. Regulaarselt toimuvad maakondlikud mälumänguvõistlused, karaokeõhtud, koos käivad bridžiklubi, saunaklubi jne. Linna toitlustuskohtade hulgas on erineva suunitlusega tantsimispaiku - ööklubid O2 ja Carola, elava muusikaga baarid-restoranid Virma, Katariina kelder ja Kuur-Saal. Lisaks neile toimub kontserte hard rock baaris Kära Kants, Hagari Pitsakohvikus, Art Café's ja teatrikohvikus.


Rakvere linnaeelarvest toetatakse kultuuri- ja spordiseltside tegevust ja üritusi sõltuvalt nende sisust ja linna võimalustest. Toetusetaotlusi järgnevaks aastaks esitatakse igal aastal 15. oktoobriks.

Linna kultuurielu koordineerijaks on linnavalitsuse kultuurispetsialist koos vastava ala abilinnapea ja linnavolikogu kultuurikomisjoniga.

Spordi valdkonna koordineerijaks on vastav linnavalitsuse liige koos linnavolikogu spordikomisjoniga.

Комментариев нет:

Отправить комментарий