понедельник, 3 мая 2010 г.

Rakveres tuleb maailmaesietendus

Rahvusvahelise teatrifestivali Baltoscandal ja Norra nädalate vahendusel jõuab esmaspäeval, 3. mail kell 19 Eesti teatripublikuni Jo Strømgren Kompani esietendus "The Experiment".

Maailmaesietendusele eelneb pressikonverents, millel tutvustatakse sellesuvise Baltoscandali kava ja esinejaid.


Hetk lavastusest

Üks Põhjamaade teatri- ja tantsumaastiku tippnimesid Jo Strømgren on oma originaalse ning absurdselt humoristliku stiiliga, milles eksistentsialistlikke teemasid vaadeldakse väga isiklikust vaatenurgast, juba mitmel korral Eesti publikut ja pressi vapustanud. Eelmise Baltoscandali lõpetas tema lavastus "The Society", millest kujunes üks festivali kõrghetki. Nüüd on Jo Strømgren Kompani taas Eestis.

Lavastuse "The Experiment" keskseteks tegelasteks on neli vabatahtlikku, kel tekib küsimus - mis eesmärki kannab nendepoolne panus rahvuslikku progressi. On ju kummaline, et nad jäetakse meelega radioaktiivse kiirguse meelevalda... Kõik oleks hästi, kui vaid keegi veenaks neid nende ohverduse olulisuses. Kuid uksed on lukku keeratud ja pole kedagi, kellelt küsida...

Strømgreni seekordne lavastus mängib nii keeleliselt kui visuaalselt tugevate regionaalsete viidetega ning selle teema on kergelt seostatav pea kõigi maailmajagude ajalooliste ja poliitiliste oludega.

Pilguheit ükskõik millise poliitilise süsteemi pimedatesse nurgatagustesse võib olla üsna intrigeeriv - eetilised põhimõtted ja individuaalsed kodanikuõigused riigis näivad manduvat proportsionaalselt riigi suuruse ja mõjujõuga. Siiski keskendub see väljamõeldud vene ja inglise keeles esitatav lavastus eelkõige kõikvõimalike poliitiliste konstellatsioonide nõrgimale lülile - üksikinimesele ja tema värvikatele ning segaduserohketele suhetele teiste inimestega.

Lisaks Rakverele antakse üks etendus ka Tallinnas, 4. mail kell 19.30 Kanuti Gildi SAALis. Kohe pärast Eestis toimuvaid etendusi sõidab Jo Strømgren Kompani lavastusega ringreisile läbi Baltikumi, Poola, Venemaa ja Valgevene.

Jo Strømgren Kompani külalisetendused Eestis on ka avalöögiks sel suvel toimuvale Baltoscandalile - enne Rakvere etendust toimub Teatrikohvikus pressikonverents, kus festivali kunstiline juht Priit Raud tutvustab 7.-10. juulini Rakveres toimuva festivali esinejaid ja programmi. Baltoscandali piletid on alates 4. maist müügil Piletimaailma müügikohtades.

Piletid Jo Strømgren Kompani lavastuse „The Experiment" maailmaesietendusele Rakvere Teatris on müügil Rakvere Teatri kassas, Piletimaailma müügikohtades üle Eesti ning internetis www.piletimaailm.com. Tallinnas Kanuti Gildi SAALis toimuva etenduse piletid on müügil Piletilevi müügikohtades ning internetis www.piletilevi.ee.

Комментариев нет:

Отправить комментарий